Nieuwsbericht

Zicht op opening terrassen: maak je koel- en vriesapparatuur er klaar voor

Met de verwachte versoepelingen ziet het zomerseizoen er in Zeeland en Vlaanderen iets rooskleuriger uit. Als het virus onder controle blijft, mogen in Nederland vanaf 28 april de terrassen weer open. In Vlaanderen is dit naar verwachting op 8 mei. Je bent als horecaondernemer nu vast druk met alle voorbereidingen, maar zijn je koelingen en vriezers ook klaar voor heropening?

Maak je koel- en vriesinstallaties zomerklaar met de volgende 5 tips. 

1. Check je deurrubbers

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar de deurrubbers van koelingen en vriezers worden tegen beter weten in vaak verwaarloosd. Kleine onvolkomenheden zorgen al snel voor extra energiekosten. De rubbers hebben als functie koude lucht in de koelkast te houden en warme lucht daarbuiten. Deurrubbers die hun beste tijd hebben gehad, kunnen instabiele koel- of vriestemperaturen veroorzaken. Dit doet zich voor op het moment dat de koude lucht aan de koeling of vriezer ontsnapt. 

Wil je weten of je deurrubbers aan een opknapbeurt of vervanging toe zijn? Controleer de rubbers op scheuren, schimmel of condensatie of neem direct contact met ons op.

2. Benut je koel- en vriescapaciteit volledig

We spreken pas van efficiënt koelen of vriezen, wanneer we de koel- of vriescapaciteit optimaal benutten. Pas dan komt de koel- of vriesapparatuur optimaal tot zijn recht. Heb jij een halfvolle koeling of vriezer staan? Dan is ons advies om na te gaan hoe je gebruik maakt van alle extra ruimte. Bedenk van tevoren dus goed hoeveel capaciteit je nodig hebt voor je productvoorraad. Let wel op: een te volle koel- of vriesruimte beperkt de luchtcirculatie.

Heb je extra koel- en vriescapaciteit nodig en kom je ruimte tekort? Onze verhuuroplossingen bieden voor elke gelegenheid de geschikte apparatuur.

3. Geef de condensfilter een onderhoudsbeurt

Tijdens de zomermaanden draaien koelingen en vriezers op volle toeren. Dit betekent dat de apparatuur beter haar best moet doen om de gewenste temperatuur te behouden. De warme lucht die hierbij vrijkomt, stroomt continu langs de condensor. Op warme zomerdagen is het dus van groot belang dat de condensfilter schoon is. Wij adviseren om dit op tijd na te kijken. Zo kom je op de verwachte piekmomenten niet voor verrassingen te staan. Tip: maak de condensor voorzichtig schoon met een zachte borstel. Hiermee voorkom je beschadigingen. Let er ook op dat er voldoende ruimte tussen de apparatuur en de muur zit. Daarmee geef je de installaties de benodigde ‘ademruimte’. 

Is je koel- of vriesinstallatie toe aan een opknapbeurt? Onze specialisten gaan graag voor je aan de slag om je installaties voor te bereiden op heropening van je terras.

4. Stel je installatie in op de juiste temperatuur

De ingestelde temperatuur van je installatie is minstens zo belangrijk om de productkwaliteit te waarborgen. Afhankelijk van het type product, houd je een gemiddelde van 4 °C als koeltemperatuur en -18 °C als vriestemperatuur aan. Op deze temperaturen blijven de meeste eten- en drinkenswaren het langst vers. Besteed voordat je alle installaties vol zet met producten dus voldoende aandacht aan de bewaartemperatuur. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Voor vragen over de geschikte bewaringstemperatuur voor je producten helpen wij je graag. Geef je vraag direct aan ons door via het contactformulier.

5. Controleer op ijsvorming

IJsvorming in de koeling of vriezer zorgt ervoor dat de apparatuur niet optimaal kan presteren. Voor de terrassen opengaan is het daarom aan te raden om alle installaties te checken op ijsvorming. Indien er sprake is van ijsvorming, dan adviseren wij om de apparatuur eerst te ontdooien. De oorzaak is doorgaans dat de gekoelde ruimte ergens niet goed afsluit. Zo bestaat er een kans dat je deurrubbers aan vervanging toe zijn, of dat de deur van de installatie niet goed sluit. 

Is er ijsvorming te zien in je koel- of vriesinstallatie? En ben je niet helemaal zeker wat hiervan de oorzaak is? Bij Hougkoeling gaan we graag samen met jou op zoek naar een geschikte oplossing. 

Met Hougkoeling zijn je koelingen en vriezers voorbereid op het zomerseizoen

Als horecaondernemer staat jou en je team een belangrijk seizoen te wachten. Dat begrijpen wij maar al te goed. Heb jij vragen over het zomerklaar maken van je installaties? Neem vrijblijvend contact met ons op. Of ben je tijdelijk op zoek naar extra koel- of vriesopslag? Bekijk hier onze verhuuroplossingen.

Je kunt ons team bereiken via info@hougkoeling.nl of telefonisch op +31(0)115613568. Wij zijn van maandag tot vrijdag geopend. Voor storingen blijven wij beschikbaar op +31(0)115613568.