Nieuwsbericht

Mosselrestaurant De Oude Haven verwelkomt gasten in gezonde en schone zaalruimte

Hoe zorg je voor een prettig binnenklimaat in een grote zaalruimte waarin pannen met dampende mosselen aan de lopende band de zaal in- en uitgaan in deze tijd? Dan combineer je uv C-desinfectie met een warmtepomp-oplossing. Het uitgangspunt van de eigenaren? Een aangenaam, gezond en veilig binnenklimaat creëren voor zowel de gasten als het personeel. 

Mosselrestaurant De Oude Haven in het bekende mosseldorp Philippine staat volledig in het teken van de Zeeuwse mosselen op Philippiense wijze. Wegens de coronamaatregelen is het restaurant een lange tijd gesloten geweest. Met zicht op verdere versoepelingen heropenen eigenaren Frans, Marijke en Esmee Vermeirssen hun deuren op 18 juni. Daar bereiden zij zich graag goed op voor, waarbij deze upgrade niet mocht ontbreken. Esmee Vermeirssen licht verder toe: “Na twee warme zomers hebben we dit jaar de knoop doorgehakt. We hebben lang getwijfeld of we de overstap naar airconditioning in het zaalgedeelte van ons restaurant zouden maken. Uiteindelijk hebben we op advies van Harold voor een totaaloplossing gekozen, bestaande uit een warmtepompsysteem en UV-C-desinfectiesystemen. Hiermee kunnen we zowel koelen als verwarmen als ontvochtigen en ventileren.”

Aangename en gezonde omgeving voor gasten en personeel

Het restaurant zag de lockdown-periode als een geschikt moment om de uitbreiding te realiseren. “Een volle restaurantzaal met dampende mosselen zorgen al snel voor oplopende temperaturen. Daarnaast brengt het een hoge luchtvochtigheid met zich mee. Onze gasten zijn gemiddeld een uur tot anderhalf uur onderweg om bij ons aan tafel te schuiven. Dan wil je dat zij zich op hun gemak voelen. Dat geldt natuurlijk ook voor ons personeel. Want zonder personeel geen gasten.”

Veilig weer aan de slag

Voor een veilige en hygiënische heropening van binnenruimtes zijn de juiste voorzorgsmaatregelen essentieel. “Naast de maatregelen die we treffen rondom hygiëne en desinfectie, vinden wij goede ventilatie enorm belangrijk. Zowel voor onze gasten als voor onszelf. Als de lucht dan ook nog eens gedesinfecteerd is, dan is dat een mooie bijkomstigheid.”

Uv C-licht wordt al jaren toegepast om ruimtes en oppervlakken te desinfecteren. Het UV-C-luchtdesinfectiesysteem ventileert en desinfecteert de binnenlucht. “In eerste instantie waren wij onbekend met deze vorm van ventileren en desinfecteren. Toch denk ik dat het in deze tijd een goede oplossing is. Een bijkomend voordeel is dat we weinig tot geen omkijken hebben naar de apparatuur. Dankzij de compacte vorm hangt het totaal niet in de weg en het onderhoud is minimaal.” 

Flexibel koelen en verwarmen

De warmtepompinstallatie maakt verkoelen in de zomer- en verwarmen in de wintermaanden mogelijk. Bovendien zijn temperatuuraanpassingen snel gemaakt. “Tegenover de stijgende binnentemperaturen in de zomer, staan dalende -temperaturen in de winter. Doordat de systemen snel warme lucht blazen, is de zaal al binnen 15 minuten opgewarmd. Dan voelt het meteen aangenaam.”

Het systeem zorgt ervoor dat de gekoelde of verwarmde lucht 360 graden langs het tochtvrije plafond in een cirkel wordt uitgeblazen. “Dit voorkomt dat onze gasten een constante luchtstroom in hun nek voelen. De verse lucht wordt zo gelijkmatig verspreid over de zaal.”