Pascal de Maat van Kelvin Terminals in Terneuzen

"We waren op zoek naar een partner met dezelfde visie op het gebied van duurzaam ondernemen. Dan kom je al snel bij Hougkoeling Terneuzen B.V. terecht."

Het project bij Kelvin Terminals bestaat uit een warmtepompinstallatie voor het energiezuinig verwarmen van de vloeistof in de opslagtanks, klimaatinstallaties voor het laboratorium en warmtepompinstallaties voor de kantoren. 

Kelvin Terminals is wereldwijd expert op het gebied van inslag, opslag en uitslag van natuurlijke latex en synthetische latex. Met een totaal opslagvermogen van 7000 ton latex behoort Kelvin Terminals tot een belangrijke speler in opslagvoorziening binnen de Zeeuws-Vlaamse regio en Europese markt. Managing-Director Pascal de Maat: “Voor ons uitbreidingsproject waren we op zoek naar een partner met dezelfde visie op het gebied van duurzaam ondernemen. Dan kom je al snel bij Hougkoeling terecht. In het stadium vóór het project maakten we gebruik van een oliegestookte verwarmingsinstallatie. Daar wilden we vanaf.”

Milieuvriendelijkheid op één

Pascal en team overwogen de alternatieven, waarbij milieuvriendelijkheid centraal stond in hun keuze. “Vervolgens ontstond de vraag: hoe kunnen we alle lucht en energie op een milieuvriendelijke manier opwekken? We zochten contact met diverse aanbieders waarvan de aanpak in lijn lag met onze visie. Op het gebied van koel- en klimaattechniek kwam Hougkoeling al snel om de hoek kijken. Een lokaal bedrijf die goed bekend staat in de regio Zeeuws-Vlaanderen.”

Voor Pascal en team was het een bewust keuze om voor een lokale partij te kiezen. “Voor deze investering vonden we een partner waarmee snel geschakeld kan worden van groot belang. Met name gezien de omvang van het project: Hougkoeling heeft immers uiteenlopende projecten voor ons gerealiseerd.”

Prettig klimaat voor product en collega

Doel van de projecten is om te zorgen voor een geschikt klimaat voor zowel het laboratorium, de opslagtanks als de medewerkers in de kantoren. “De warmtepompinstallatie in de vernieuwde tankhal is het grootste project dat is uitgevoerd. Zo is de juiste opslagtemperatuur essentieel voor de producten in opslagtanks. De roestvrijstalen tanks zijn 2 millimeter dik.  Dit zorgt ervoor dat het de warmte goed geleidt. Wanneer de temperatuur in de tankhal op 15 graden blijft, geldt dit ook voor de producten in de tanks.”

“Daarnaast zijn de kantoren voorzien van een warmtepompinstallatie. Deze installatie heeft zowel een koel- als verwarmingsfunctie. Een enorme verbetering in vergelijking met de olie gestookte cv-ketel. Zo gaf de vorige installatie een bulderend geluid tijdens het verwarmen. Bovendien hadden we destijds geen goede airco. Met de huidige klimaatbeheersing binnen is het prettig werken voor iedereen.”