Nick Sinke van Biosfeer Groede in Groede

"De koel- en vriesinstallaties helpen ons het productieproces soepel te laten verlopen en alles vers te houden."

Bij Biosfeer Groede hebben we diverse bedrijfsprocessen voorzien van de benodigde koel- en vriesoplossingen. Zo maakten we een zogeheten ‘cleanroom’ voor het conditioneren van producten. Daarnaast hebben we Biosfeer Groede van een invriesinstallatie en verschillende koelinstallaties voorzien.

Biosfeer Groede teelt en verwerkt medicinale gewassen en plantextracten voor humane en veterinaire toepassingen. Een bijzonder bedrijf waar er in Europa slechts een beperkt aantal van zijn. Directeur-eigenaar Nick Sinke runt het geheel samen met zijn partner Esther Sinke. Nick: “Vanuit mijn passie voor kruiden en planten ben ik begonnen met het telen. De eerste bouwstenen zijn gelegd in een boerderij, waar later een verwerkingsruimte en laboratorium bij zijn gekomen. Vandaag de dag verwerken we het gehele proces van zaadje tot het eindproduct vanuit één centrale locatie.”

Van koelinstallatie tot allesomvattend project

Tijdens de beginfase bleek al snel dat uitbreiding noodzakelijk was om de groei bij te benen. “Op een gegeven moment was een koelkast als koelopslag niet meer voldoende. Inmiddels zijn er diverse installaties bij ons geplaatst, waaronder een vriescel, meerdere koelcellen en een warmtepompinstallatie. Hiermee houden we al onze producten op de juiste temperatuur. Zo gebruiken we de koelopslag onder andere om de kruiden na de oogst op te slaan voor de verwerking. Een enorm project waarvan alles in één keer is geplaatst. In een later stadium zijn er enkele aparte installaties, een ruimtekoeling en een soortgelijk project bijgekomen. Voor dit project is er een schaapschuur omgebouwd naar een verwerkingsruimte voor zilte groenten. Een relatief warme ruimte werd met de koel- en vriesoplossingen van Hougkoeling een hele fijne werkruimte.”

Samen naar resultaat

“De eerste factuur ontving ik in 2015, dus we werken al een aantal jaren met plezier samen. Het Hougkoeling team heeft kennis van zaken en denkt altijd in oplossingen. Daarnaast zijn we blij met de adviserende rol die zij innemen. Geen enkele vraag is te veel en er wordt goed meegedacht. Met name in de beginfase vroegen we regelmatig om advies. In de meeste gevallen konden we het telefonisch oplossen. Zo niet, dan stond er binnen afzienbare tijd een monteur op de stoep. We hebben eens meegemaakt dat er een vriezer uitviel op een tropische dag. Op zo’n moment moet je snel actie ondernemen.”

Ook de manier van werken ervaart Nick als buitengewoon positief. “Je kunt in geval van een storing op twee manieren bij de klant aankomen. Op een hele leuke óf op een gestreste manier. Dat laatste werkt bij ons niet. Ik ben van mening dat je daar goed en professioneel mee om moet kunnen gaan. Zodat je niet het gevoel hebt dat je als klant stoort.”

Onderdeel van het productieproces

“De koel- en vriesinstallaties helpen ons het productieproces soepel te laten verlopen en alles vers te houden. Het is een belangrijk onderdeel van het totale proces. Koelen en vriezen is bij ons simpelweg een onmisbare schakel. Het zorgt ervoor dat al onze producten vers bij onze klanten terechtkomen.”