Marco Schipper van Fruitbedrijf Schipper in Kapelle

"We hebben voor deze koeloplossing gekozen, omdat dit de meest voor de hand liggende en beste investering was."

Voor Fruitbedrijf Schipper realiseerden we een centraal koelsysteem op het natuurlijke koudemiddel Co2-Propaan voor het inkoelen en bewaren van circa 800 ton peren, verdeeld over zes koelcellen.

Fruitbedrijf Schipper is een fruitbedrijf dat inmiddels drie generaties lang fruit kweekt, waaronder appels en peren van verschillende rassen. Eigenaar Marco Schipper heeft het fruitbedrijf overgenomen van zijn vader en runt het bedrijf met veel succes. Dit doet hij samen met zijn vrouw en zoon. Marco: “Tijdens de nieuwbouwfase van ons bedrijf waren wij met enige urgentie op zoek naar een koeloplossing voor het koelen van onze peren. In deze winterperiode waren we hoofdzakelijk bezig met het regelen van alle vergunningen. We streefden ernaar om het project in de daaropvolgende zomerperiode af te ronden. Daarom vroegen we Hougkoeling om de koelinstallatie vóór het nieuwe seizoen klaar te maken voor gebruik. Dat is ze gelukt.”

Meer koelcapaciteit met een toekomstgerichte oplossing

De uitbreiding van het fruitbedrijf ging destijds gepaard met veel nieuwe beslissingen en investeringen. “Voor het koel aspect hebben we contact opgenomen met Harold. Hij adviseerde ons om voor een CO2 oplossing te kiezen. Dit was volgens hem een toekomstgerichte oplossing en een modern alternatief voor het koelen met ammoniak of het vroegere “freon”. We hebben uiteindelijk voor deze koeloplossing gekozen, omdat dit de meest voor de hand liggende en beste investering was.”

De koelinstallatie gaf Schipper de mogelijkheid om al het fruit op eigen locatie te koelen. “De koelcapaciteit met CO2 is in vergelijking met ammoniak vele malen beter. Het zorgt ervoor dat de peren binnen no-time ingekoeld zijn. Hoe sneller de peren de juiste temperatuur bereiken, des te meer het ons oplevert.” 

Snel schakelen op basis van vertrouwen

Na de eerste gesprekken ging het Hougkoeling team aan de slag. “We werken al geruime tijd samen met Hougkoeling. Het werkt altijd naar volle tevredenheid. Als we vragen hebben kunnen we op het Hougkoeling team rekenen. In geval van storing of uitval zijn ze relatief snel op locatie. Op het gebied van service en onderhoud zijn we dan ook tevreden. Kapelle ligt voor Hougkoeling niet om de hoek. Onduidelijkheden of kleine problemen lossen we veelal telefonisch op. Het team heeft verstand van zaken, waardoor onze vragen grotendeels telefonisch behandeld kunnen worden. Zij kunnen ons doorgaans precies vertellen hoe we op de juist manier kunnen handelen. Samenwerking op basis van vertrouwen in combinatie met de juiste expertise en een goede service zijn hierbij belangrijk.”