Laurens Weemaes van Elopak in Terneuzen

"De flexibiliteit van het systeem maakt het mogelijk om in elke ruimte het gewenste klimaat te creëren."

Enerzijds is er een centrale koelinstallatie geplaatst om het benodigde proceswater te koelen. Hierin is een energiezuinige droogkoeler opgenomen die in de winterperiode zorgdraagt voor een aanzienlijke kostenbesparing op het energieverbruik. We maken hierbij optimaal gebruik van de koude buitenlucht.

Anderzijds houdt de klimaatinstallatie bij Elopak dag in dag uit meer dan 60 kantoor-, vergader- en personeelsruimtes op de juiste temperatuur. Dit zijn in totaal ongeveer 90 binnenunits, omdat er in de grotere ruimtes meerdere units hangen. De ruimtes kunnen apart van elkaar verwarmd en gekoeld worden. Bovendien zijn alle ruimtes voorzien van een modern ventilatiesysteem met warmteterugwinning.

Elopak produceert en levert wereldwijd kartonnen verpakkingsoplossingen voor vloeibare levensmiddelen. Als onderdeel van de kantoorrenovatie die destijds op de agenda stond, koos Maintenance Engineer Laurens Weemaes voor een oplossing van Hougkoeling. “Op het moment dat we groen licht kregen om onze ruimtes te renoveren, waren we het er relatief snel over eens dat we afscheid zouden nemen van het verwarmen met gas. Dat hield ook direct in dat we een koel- en verwarmingsinstallatie wilden aanschaffen die beide functionaliteiten aankan, zowel koelen als verwarmen.”

Complete kantoorrenovatie

Volgens Laurens werden er in de periode vóór de renovatie grote vraagtekens gezet bij het gebruik van gas. “Voorheen maakten we gebruik van verschillende installaties voor het verwarmen en koelen van onze ruimtes, zoals een cv-installatie en airco’s. De complexiteit van de ongelijksoortige systemen maakte het geheel er niet eenvoudiger op.”

Lucht in de radiatoren of uitval van een airconditioningsysteem: de koel- en verwarmingsinstallaties vóór de renovatie vroegen om het nodigde onderhoudswerk. Bovendien was het projectteam op zoek naar een duurzame oplossing. “Daarnaast konden we de units niet op afstand monitoren of bedienen. Om die reden leek het ons een geschikte oplossing om alle functionaliteiten hiervan te combineren en centraliseren. De duurzame werking van het systeem speelde ook een belangrijke rol in onze keuze. Samen met Hougkoeling hebben we de mogelijkheden besproken.”

Win-winsituatie

Het betreffende complex heeft een enorme oppervlakte met verschillende typen ruimtes. “Ons complex is voor de ene helft gesitueerd aan de zuidzijde en aan de andere helft aan de westzijde. Dit zorgt ervoor dat warmte of kou die onttrokken wordt aan een ruimte wordt uitgewisseld over de twee vleugels. Wanneer in de winterperiode de zon op de zuidzijde begint te schijnen, kan de temperatuur hoog oplopen. Tegelijkertijd valt de westzijde in deze situatie in de schaduwzijde. Dat betekent dat er aan de westzijde op hetzelfde moment een warmtevraag is. Het systeem is in staat om de warmte in het ene kantoor te onttrekken en bij het andere kantoor terug vrij te geven.”

Aangenaam werkklimaat

Naast deze manier om restwarmte effectief te hergebruiken, heeft de oplossing volgens Laurens een positief effect op het werkklimaat voor zijn collega’s. “We beschikken over verschillende typen ruimtes en kantoren: van eenpersoonsruimtes en kantine- en kleedkamers tot vergaderruimtes. Alle ruimtes zijn gekoppeld aan één centraal systeem. De flexibiliteit van het systeem maakt het mogelijk om in elke ruimte het gewenste klimaat te creëren.”