Kees Lindenbergh van Lindenbergh Agro in Kapelle

"Het is voor ons een groot pluspunt dat Hougkoeling jarenlange ervaring heeft in fruitkoeling. Want wanneer je op de hoogte bent van wat er speelt en hoe het proces in zijn werk gaat, kun je hier als bedrijf op inspelen."

Voor het fruitteelt- en akkerbouwbedrijf Lindenbergh Agro in Zuid-Beveland hebben wij een koelinstallatie gerealiseerd voor de bewaring van hard fruit. In een later stadium hebben we hiervan een uitbreiding gedaan met 3 koelcellen. Hiermee besloot eigenaar Kees Lindenbergh om in verschillende fases toe te werken naar een loods die klaar is voor de toekomst.  

Wat enkele generaties terug begon, is inmiddels uitgegroeid tot een erkend gemengd bedrijf dat bestaat uit akkerbouw en fruitteelt. Daarvan bestaat het huidige aanbod grotendeels uit peren en een bescheiden deel uit appels. Samen met zijn zoons werkt Kees hard om de kwaliteit van zijn producten te waarborgen. In een veeleisende markt ziet hij innovatie en uitbreiding als een continu proces. “Door de jaren heen is de teelt van fruit veranderd in onze regio. We zien dat hard fruit (appels en peren) een steeds dominantere positie inneemt. Het is belangrijk dat het fruit de aandacht krijgt dat het verdient.”

Behoefte aan meer mogelijkheden

De hoofdlocatie van Lindenbergh Agro bevindt zich in het Zeeuwse Kapelle. “We hadden al een tijdje de behoefte om een nieuwe loods te bouwen. Onze fruitafzet vroeg naar betere bewaarmogelijkheden. Daar komt bij dat onze oude koelinstallatie sterk verouderd was. Om die redenen namen we de mogelijkheid van een nieuwe koeling mee. Medio 2014 werden de eerste contacten met Hougkoeling gelegd. In 2015 hebben we onze nieuwe loods ingericht voor koeling, waarvan Hougkoeling het technische gedeelte heeft gerealiseerd. In 2020 hebben we een uitbreiding gedaan met 3 cellen.”

Verbeterde bewaaromstandigheden en extra koelcapaciteit 

Het resultaat van de verbeterde bewaaromstandigheden van het fruit was duidelijk merkbaar vertelt Kees. Volgens hem was de oogst in 2019 daarvan het bewijs. “2018 was voor ons een heel slecht jaar. In dat jaar hadden we te maken met een slechte oogst en ongunstige prijzen. De enorme hagelschade in datzelfde jaar deed er nog een schepje bovenop. In de daaropvolgende periode (oogst 2019) zijn de prijzen behoorlijk aangetrokken, dan spreken we over het voorjaar van 2020. Dankzij de verbeterde bewaaromstandigheden en extra koelcapaciteit waren we in staat om het fruit voor een langere periode te bewaren. De koelinstallatie heeft haar werk dus goed gedaan destijds, waardoor er betere resultaten zijn geboekt.”

Race tegen de klok

Vanaf het eerste stadium is Hougkoeling bij de realisatie van de nieuwe koeling betrokken geweest. “Nadat we de bouwvergunning ontvingen en de bouwtekening volledig was, zijn we begonnen met de inrichting van de loods. Daar komt natuurlijk van alles bij kijken, waaronder de koelinstallatie en de cellenbouw. Slechts enkele dagen nadat de koelcellen gereed waren voor gebruik, wilden we het eerst geplukte fruit in bewaring hebben. Hoewel het vrij kort dag was, is het uiteindelijk allemaal gelukt. We hebben hierbij bewust voor het traditionele Freon als koudemiddel gekozen.”

“Gedurende de samenwerking met Hougkoeling hebben we altijd een vast aanspreekpunt gehad. Dit resulteerde in snelle communicatie en korte lijntjes. Als er iets aan de hand was, werd het binnen afzienbare tijd opgelost.”

Het proces visueel inzichtelijk

De koppeling van de koelinstallatie met een door Hougkoeling geïmplementeerde software maakt het mogelijk om meerdere afzonderlijke cellen te beheren vanuit één systeem. “Het speciale touchscreen dat gekoppeld is aan de installatie maakt het volledige bewaringsproces visueel inzichtelijk. Bovendien kunnen we via het touchscreen nog allerlei andere zaken beheren. Denk hierbij aan het instellen van de bewaartemperatuur, de ontdooitijden en -acties en het aantal koelacties per cel. Ook hebben we snel inzichtelijk welke compressor actief is. Aanpassingen kunnen we direct doorvoeren en als er een storing is, zien we meteen wat er aan de hand is.”

“Daarnaast is het voor ons een groot pluspunt dat Hougkoeling jarenlange ervaring heeft in fruitkoeling. Want wanneer je op de hoogte bent van wat er speelt en hoe het proces in zijn werk gaat, kun je hier als bedrijf op inspelen. Die kennis en ervaring in fruitkoeling is enorm belangrijk, want alleen daarmee behaal je maximaal resultaat.”