Jeroen Deboeverie van Bijenhof in Wevelgem

"Omdat wij met net zoveel liefde voor ons ambacht ons werk willen doen, zijn de juiste bewaringsomstandigheden voor onze producten van essentieel belang."

Voor Bijenhof in Wevelgem hebben wij diverse gekoelde opslagruimtes, een klimaatcel met warmteterugwinning en een koudwater procesinstallatie gerealiseerd. Het project bedraagt een totaal koelvermogen van circa 200 kW. Daarbij bedraagt het totale hergebruik van restwarmte uit de koelinstallatie circa 30 procent. Dit percentage wordt direct toegepast in het productieproces.

Wie van zoetigheid houdt, is bij Bijenhof aan het juiste adres. Wereldwijd importeren, exporteren en produceren zij tientallen soorten honing, koninginnebrij en bijenwas. Daarnaast biedt het Bijenhof een breed scala aan producten voor de amateur- tot de professionele imker. Samen met zijn vader, moeder en zus managet Jeroen het bedrijf met passie voor het vak. “Onze ambacht wordt van generatie op generatie doorgegeven. Inmiddels zijn we leidend in de wereld van de imkerij. Doordat we continu blijven ontwikkelen en innoveren, leren en groeien we voortdurend.”

Innovatieve aanpak matcht

De installaties maken deel uit van het productieproces en leveren een belangrijke bijdrage aan het eindproduct. “We begonnen met allemaal kleine koelcellen: een celletje hier en een celletje daar. Het was een heel prutswerk om het gewenste resultaat te behalen. Omdat wij met net zoveel liefde voor ons ambacht ons werk doen, zijn de juiste bewaringsomstandigheden voor onze producten van essentieel belang. Uiteindelijk hebben we voor een combinatie van kwaliteit en gemak gekozen. Hiervoor kwamen we al snel bij Hougkoeling in Terneuzen terecht. De innovatieve koel- en vriesoplossingen sloten hier perfect op aan.”

Visueel aantrekkelijk product

De koel- en vriesoplossingen zorgen niet alleen voor de juiste opslagtemperatuur van de honing volgens Jeroen. “Voor de honing is het de bedoeling dat we het product visueel aantrekkelijk houden. Doordat de temperatuur van het product op nauwkeurige wijze gemeten wordt, blijft de crème honing veel mooier vast. Zo is het resultaat mooi voor het oog en fijn voor de smaak.”

Perfecte afwerking

Via positieve mond-tot-mondreclame zette Jeroen de eerste stappen naar een succesvolle samenwerking. “Ik nam contact op met directeur-eigenaar Harold Houg en zo is het balletje gaan rollen. Door mijn complexe vraag kon ik niet bij de eerste de beste aanbieder terecht. Hier was gespecialiseerde kennis, vakkundigheid en expertise voor nodig. Al snel bleek dat we bij Hougkoeling aan het juiste adres waren. Vanaf begin af aan hebben we de samenwerking als zeer prettig ervaren. Het eerste contact was in feite perfect en er was een goede klik. Bovendien verliep het project bijzonder soepel: de installatie en afwerking ervaren we als uitstekend.”