Van 1960 tot 2020

Hougkoeling bestaat 60 jaar!

In 60 jaar heeft het Hougkoeling team verschillende hoogtepunten beleefd. Hieronder vind je een beeld van ons 60 jarig bestaan.

De historie

1960

Interview met directeur-eigenaar Harold Houg - 60 jaar Hougkoeling Terneuzen b.v.

In 1960 is Henk Houg, vader van directeur-eigenaar Harold Houg, begonnen vanuit de garage aan de Oranjestraat in Terneuzen. Op deze locatie zijn de eerste bouwstenen gelegd voor Hougkoeling Terneuzen B.V. Een aantal jaren later vond de officiële oprichting plaats, waarbij wij onze deuren openden aan de Lange Reksestraat in Terneuzen. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een team van ervaren specialisten op het gebied van koel-, vries- en klimaattechniek.

1960

Begonnen in de garage aan huis

Harold: "In het prille begin bestond dit voornamelijk uit service verlenen aan koelinstallaties van retailers, bakkerijen, slagerijen en kruideniers." Henk Houg legde heel wat kilometers door Zeeland en Vlaanderen af om een zo goed mogelijke service te bieden. Dit deed hij in de eerste officiële koelwagen van Hougkoeling. "Ik kan me nog herinneren dat mijn moeder de telefoon bewaakte. Op het moment dat er een storing werd gemeld, moest mijn vader uitrukken. Nu is bijna iedereen in het bezit van een smartphone en zijn we 24/7 bereikbaar en mobieler."

1970

Bierinstallaties die de vonk deden overslaan

De liefde voor het vak is ontstaan toen Harold een jaar of 15 was. "Destijds waren we veel in de horeca werkzaam. In het weekend gingen we natuurlijk ook wel eens op stap. De bierinstallaties trokken tussen het feesten door mijn aandacht. Bovendien vond de serviceverlening aan bierinstallaties vaak ‘s avonds en in het weekend plaats. Ik vond het leuk om op vreemde tijden storingen op te lossen. Verder genoot ik ervan om mensen blij te maken. Wij kregen het bier weer van lauw naar koud: dit leverde bijzondere momenten op."

1975

Belgisch café

Enthousiast vertelt Harold over één van de storingsmeldingen die hem is bijgebleven. "Dat was op een zaterdagavond in een Belgisch café. De bierkoeling was hier uitgevallen. Al snel werd duidelijk wat er aan de hand was: de kelder was volgelopen met water. De vaten dreven in het water en we konden nét boven water bij de koelmachine. Uiteindelijk hebben we het samen opgelost."

1990

Van 1960 tot 2020

In 60 jaar heeft het Hougkoeling team verschillende hoogtepunten beleefd. "De nieuwbouw van het pand in 1975 is een absoluut hoogtepunt. Daar was mijn vader ongekend trots op. In de periode daarna hebben we een ontwikkeling doorgemaakt met de temperatuurcontrole op afstand. We hebben daar zo op ingespeeld zodat we door heel Nederland installaties konden maken die op afstand werden beheerd. Verder heeft mijn vader een bierkoeling voor Heineken ontwikkeld. Ook heeft hij in eigen beheer een klimaatkast ontwikkeld in de jaren '80 en '90. Deze hebben wij verder doorontwikkeld om producten te koelen, verwarmen, bevochtigen of ontvochtigen."

"Ik kijk met veel plezier terug op de afgelopen jaren. Onze sector heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Bovendien verveelt het vak nooit, want er zit veel afwisseling in."

2009

Fruitbomen project in Zwolle

Veel projecten zijn Harold bijgebleven, maar het fruitbomenproject in Elburg bij Zwolle krijgt een plek in de top drie. "In 2010 hebben we in een koelloods van ongeveer 500 m2 fruitbomen gekoeld. We koelden de fruitbomen op +1 graden Celcius met een luchtvochtigheid van 95%. Met als doel om de fruitbomen in conditie te houden en uitdroging tegen te gaan, met beheer op afstand. Dit is een project dat mij het meest is bijgebleven."

2015

Van synthetische naar milieuvriendelijke koudemiddelen

De overstap van synthetische koudemiddelen naar natuurlijke koudemiddelen is één van de belangrijkste ontwikkelingen in de sector geweest. "Natuurlijke koudemiddelen zijn milieuvriendelijker, waardoor steeds meer particulieren en organisaties hiervoor kiezen. Hieronder vallen o.a. propaan, CO2, ammoniak en glycol op natuurlijke basis. Met name op de lange termijn zal duurzaam ondernemen haar vruchten afwerpen."

2020

Toen en nu

In 60 jaar is er veel veranderd in de koel-, vries-, en klimaattechniek. "Vroeger was het een hele uitdaging om bij een storing of een defect aan een mechanisch onderdeel, een onderdeel binnen 24 uur te krijgen. In dit geval koos men er vaak voor om het zelf te maken Tegenwoordig is bijna alles op internet binnen 24 uur te krijgen."

2020

Jong en gedreven team

Vandaag de dag bestaat Hougkoeling Terneuzen B.V. uit een jong, enthousiast en gedreven team. "Onze teamleden staan stuk voor stuk open voor de veranderingen in de techniek. Er gebeurt namelijk ontzettend veel en dit vraagt om een gezonde dosis aanpassingsvermogen. Daarom blijven we in ons team investeren. Om met de laatste ontwikkelingen mee te gaan volgen onze collega's allerhande cursussen en trainingen. Ik ben daar heel tevreden mee."

2020

Volop toekomstkansen

Met alle nieuwe ontwikkelingen, kansen en uitdagingen in de sector gelooft het Hougkoeling team in een rooskleurige toekomst. "De komende jaren willen we in ieder geval installaties van natuurlijke koudemiddelen verder ontwikkelen en vervolgens verkopen. Bovendien zijn we onlangs onze officiële verhuurtak gestart. Ons verhuuraanbod bestaat uit verrijdbare koel- en vriesinstallaties, mobiele koel- vriescellen, mobiele watergekoelde koelinstallaties, authentieke ijskarren en een bouwdroger. De bouwdroger is geschikt voor renovatiewerken in woonhuis en kantoren. Naast deze verhuurmogelijkheden verkopen we kristalheldere ijsballen voor particulieren, horeca en hotellerie."